כי יש חשמל באוויר.. ובמכונית
המכונית החשמלית כבר כאן, בינתיים רק בפי גלילות.
ביקור במרכז המבקרים של חברת Better Place.
לא רחוק היום בו השאלה המיתולוגית של המתדלקים: “מיכל מלא?” תהייה להיסטוריה וזה תקף גם לגבי המתדלקים עצמם. כל מערך התחבורה צפוי לעבור מהפכה של ממש, בה המכוניות המונעות בדלק תפננה אט אט את מקומן לטובת אחיותיהן החשמליות.
מי מוביל את התהליך? חברת Better Place היא חברה בינלאומית לפיתוח והפעלת תשתיות ושירותים לכלי רכב חשמליים, שהוקמה בשנת 2007. בראש החברה עומדים שי אגסי, מייסד ומנכ”ל החברה העולמית, עידן עופר, יו”ר החברה לישראל ויו”ר מועצת המנהלים, והאלוף (מיל’) משה קפלינסקי, מנכ"ל חברת.Better Place Israel המשקיעים העיקריים בחברה הם החברה לישראל, בנק ההשקעות מורגן סטנלי ו – HSBC.
מה היא מכונית חשמלית? המכונית מונעת באמצעות סוללה בלבד (בניגוד למכונית היברידיות המשלבות בין דלק לחשמל), מסוג ליתיון-איון, המספיקה לטווח נסיעה של כ-160 ק”מ בין טעינה לטעינה.
איך מטעינים? תוקם תשתית טעינה ארצית וכבל חשמלי יחבר בין המכונית לעמדת ההטענה.
איפה יוקמו עמדות הטענה? ליד בתים פרטיים, בחניונים ציבוריים, במקומות עבודה ועוד.
איך נדע היכן יש עמדה קרובה? המכונית כוללת מערכת ג’י-פי-אס המציגה את פריסת העמדות.
מתי נצטרך לטעון? בלוח השעונים יופיע צג דיגיטלי על מצב הסוללה.
כל דקת טעינה שווה לדקת נסיעה ואם אני רוצה להגיע מתל אביב לאילת? בנסיעות ארוכות ורצופות הסוללה עצמה תוחלף בתחנות ייעודיות בתהליך אוטומטי ללא מגע אדם שלוקח כ5 דקות.
כמה משלמים? לפי צריכת הקילומטרים והשימוש האישי של הנהג.
מתי נראה אותן בכבישי ישראל? המכוניות הראשונות יימכרו החל משנת 2011 אז תיוצר המכונית ביצור המוני.
הרעיון נוסה במדינות אחרות? ישראל נבחרה למדינה הראשונה במעבר לתחבורה חשמלית בעיקר הודות לנתוניה הגיאוגרפיים.
במרכז המבקרים בפי גלילות, שנחנך לפני 7 חודשים, מאפשרת החברה הצצה למכונית המדוברת. הסיור מורכב משלוש תחנות; הסיור נפתח במצגת מולטימדיה שמסכמת את הרקע לפיתוח והיתרונות הגלומים בו. בסיומה זוכים המבקרים לשבת מאחורי ההגה של מכונית הרנו (שתספק לBetter Place את כלי הרכב החשמליים) ולצאת לנסיעת מבחן קצרה במתחם. בתחנה האחרונה ישנה עמדה המציגה את תהליך ההחלפה האוטומטי של סוללת המכונית.
המודל העסקי שמציגה החברה היא מתן כל השירותים תחת קורת גג אחת במגוון חבילות שונות וכוללת, מלבד המכונית עצמה, גם תשתית טעינה בפריסה ארצית, טעינה חופשית ברשת, מערכת תמיכה מובנית לנהג, שירות לקוחות מקוון ותחזוקה שוטפת. זאת בניגוד למצב כיום בו נהג בוחר לחוד יצרן, תחנת דלק וחברת ביטוח. Better Place מבטיחה שהמכונית החדשה תהיה שקטה יותר, תספק חווית נהיגה טובה יותר, עלות האחזקה תהיה זולה יותר, ובעיקר מדגישה את היתרונות הסביבתיים שבגמילה מנפט.
Better Place Center
מרכז הדגמה וחוויה לתחבורה נקייה ומכוניות חשמליות
איפה: פי גלילות, רמת השרון.
משך הסיור: כשעה וחצי.
האטרקציה: נסיעת מבחן במכונית החשמלית.
לא לשכוח רישיון נהיגה!
אביב שלו

